: strongs #2603: genade verzoeken, pleiten, smeken
Er bestaan 2 vormen van genade verzoeken, we kunnen genade verzoeken van , maar ook van mensen (bv: een koning). In de volgende voorbeelden zoeken we de vervoeging van “chanan” in de voltooid verleden tijd zoals we het vinden in Deuteronomium 3 : 23.
Er bestaan 2 vormen van genade verzoeken, we kunnen genade verzoeken van , maar ook van mensen (bv: een koning). In de volgende voorbeelden zoeken we de vervoeging van “chanan” in de voltooid verleden tijd zoals we het vinden in Deuteronomium 3 : 23.
Merk op dat het Hebreeuws van rechts naar links wordt gelezen.
Zeggende - de die – in tijd - - en ik smeekte
- Genade verzoeken van mensen
- Genesis 42:21 “Toen zeiden zij de een tot den ander: Voorwaar, wij zijn schuldig aan onzen broeder (Jozef), wiens benauwdheid der ziele wij zagen, toen hij ons om genade bad; maar wij hoorden niet! daarom komt deze benauwdheid over ons.” (Jozef is een type van Messias, verraden door zijn broeders)
- 2 koningen 1:13 “Zo ging de derde hoofdman van vijftigen op, en kwam en boog zich op zijn knieën, voor Elia, en smeekte hem, en sprak tot hem” (Elia een type van Messias, machtig profeet, wekt doden op)
- Esther 4:8 “dat zij tot den koning ging, om hem te smeken, en van hem te verzoeken voor haar volk” (type van Messias, bemiddelaar voor het volk)
- Genade verzoeken van
- 1 koningen 8:33 “zich tot U bekeren, en Uw Naam belijden, en tot U in dit huis bidden en smeken zullen” (type van Messias, bemiddelaar)
- 2 kronieken 6:37 “ en tot U smeken in het land hunner gevangenis, zeggende: Wij hebben gezondigd, verkeerdelijk gedaan, en goddelooslijk gehandeld” (type van Messias, bemiddelaar)
- Job 8:5 “indien gij naar God vroeg zoekt, en tot den Almachtige om genade bidt” (Type van Messias, droeg de ziekte van anderen, getest door satan)
- Psalm 30:9 “Tot U, ! riep ik, en ik smeekte tot den (David is ook een type van Messias)
- Hosea 12:5 “Ja, hij gedroeg zich vorstelijk tegen den Engel, en overwon; hij weende en smeekte Hem”
We ontdekken dus via een woordverbinding (Remez) dat deze passages uit de Bijbel onderling gelinkt zijn en ons een beter beeld geven van wie de Messias was/is.
Hiervoor neem ik graag Deut 18:15 als voorbeeld:
“Een Profeet (zoals Mozes, Elia, Hosea, David) uit het midden van u (een Israëliet), uit uw broederen, als mij (Mozes), zal u de , uw Elohim, verwekken; naar Hem (Yahshua) zult gij horen”
MOZES MAG HET BELOOFDE LAND NIET INGAAN
DEUT 3 : 23 -26
naar mij – hij luisterde – en niet - vanwege jullie – in/met mij - - en hij is woedend
jij gaat door – moet niet zijn- voor jou –genoeg-naar/tegen mij - - en hij zei
de dit –in woord – verder- tegen mij-spreken over
Een studie van de Hebreeuwse woorden (in mij) brengt een paar vraagtekens met zich mee. Lees “en hij is woedend in mij”. Dit doet ons denken aan de heilige geest die “in” ons woont maar ook aan de woorden van Messias Yahshua die ons openlijk vertelt(Lukas 17:21) dat de vader in/met hem is zoals hij in de vader.
Lukas 17:21
In midden van jullie - zie – de Elohim – koninkrijk
Mozes mag het beloofde land dus niet ingaan, maar wat is de reden hiervoor?
WAAROM MAG MOZES HET LAND NIET IN?
Na de uittocht uit Egypte volgen de Israëlieten een vuurkolom die hen de woestijn inleidt (ex 13:22), na een tijd te hebben rondgedwaald komen de Israëlieten zonder water te zitten en gaan bij Mozes aankloppen. zegt tegen Mozes dat hij op de berg Horeb op een steen moet slaan om er water te laten uitstromen (ex 17:1-8). Na heb opbreken van hun kamp trekken ze verder in de wildernis, waar ze weer in watergebrek vertoefden (Num. 20:1-7). Daarop zegt tegen Mozes dat hij tegen een steen moet praten (Num. 20:8).Het is belangrijk te weten dat dit ongeveer 39 jaar later gebeurt. Mozes verzamelt het volk en zegt : “En Mozes en Aaron vergaderden de gemeente voor de steenrots, en hij zeide tot hen: Hoort toch, gij wederspannigen, zullen wij water voor jullie uit deze steenrots hervoorbrengen?” Daarop slaat Mozes 2 maal op de steen(ex 20:11).
Wat we hier zien is dat Mozes het gebod van in zijn kwaadheid vergeet en de eer voor het voorzien van water niet naar richt, maar naar zichzelf (zullen “WIJ” water voortbrengen) bovendien spreekt hij niet tegen de rots, maar slaat deze 2 keer. Daarop wordt kwaad en zegt dat Mozes het beloofde land niet in mag. Maar waarom is zo boos?
WAAROM MOCHT HIJ GEEN 2 MAAL SLAAN?
Als christenen erkennen we dat Yahshua zich identificeert als deze rots:
- Deut. 32:3-4 “Want ik zal den Naam des uitroepen; geeft onzen God grootheid! Hij is de Rotssteen, Wiens werk volkomen is”
- Psalm 118:22 “De steen, die de bouwlieden verworpen hadden, is tot een hoofd des hoeks geworden”
- Jesaja 8:13-15 “Dan zal Hij ulieden tot een Heiligdom zijn; maar tot een steen des aanstoots en tot een rotssteen der struikeling den twee huizen van Israel
- Jesaja 28:16 “Daarom, alzo zegt de de meester : Ziet, Ik leg een grondsteen in Sion, een beproefden steen, een kostelijken hoeksteen, die wel vast gegrondvest is; wie gelooft, die zal niet haasten.”
- Daniel 2:34 “Dit zag jij, totdat er een steen afgehouwen werd zonder handen, die sloeg dat beeld aan zijn voeten van ijzer en leem, en vermaalde ze.
- 1 petr 2:4 “Tot Welken komende, als tot een levenden Steen, van de mensen wel verworpen, maar bij Elohim uitverkoren en dierbaar
“En allen denzelfden geestelijken drank gedronken hebben; want zij dronken uit de geestelijke steenrots, die volgde; en de steenrots was Messias.
Mozes beeldde dus het werkt van Yahshua uit met de acties die hij deed. Door de rots twee keer te slaan bracht Mozes een verkeerd beeld van Yahshua. Het is iedereen wel bekend dat Yahshua maar 1 keer wordt geslagen voor onze zonden en geen 2 keer, dit is dan ook een van de redenen waarom Mozes het land niet in mocht.
MOZES
YAHSHUA
Mozes slaat rots (ex 17:1-8)
Yahshua geslagen (Jes. 53:4 + lijdensverhaal)
De rots geeft water (ex 17:6)
Yahshua geeft levend water (joh 7:37-38)
Israël drinkt
Geestelijk Israël drinkt
Mozes slaat de rots een 2e keer
Messias wordt maar 1 keer geslagen
JOZUA () ZAL HET LAND INGAAN
DEUT 3: 27-29
en bekrachtig hem -en bemoedig hem -yehoshua-- en beveel
In het aangezicht van - hij zal overgaan - hij -dat
Aan hen- zal toewijzen -en hij –de dit – het volk
Je zal zien – welk - het land -
Mozes mag het land niet ingaan vanwege de steen, hij moet jozua aanstellen als leider die het volk het land in zal leiden. Ook hier zien we opnieuw het werk van de Messias in schaduwvorm.
=> Deut. 18:15 “Een Profeet, uit het midden van u, uit uw broederen, als mij, zal u de , uw Elohim, verwekken; naar Hem zult gij horen”
De Bijbel staat vol met profetieën die een meervoudige vervulling kennen, vooral messiaanse profetieën. Deze meervoudige vervulling zien we bijvoorbeeld in de iedereen wel bekende zin:
“Daarom zal de Zelf ulieden een teken geven; ziet, een maagd zal zwanger worden, en zij zal een Zoon baren, en Zijn naam IMMANUEL heten.”
Deze profetie had een onmiddellijke (gedeeltelijke) vervulling die betrekking had op koning Achaz, die na deze profetie ook een zoon heeft gekregen.
Deze profetie wordt echter ook gezien als een messiaanse profetie, vanwege het laatste gedeelte van het vers: “en Zijn naam IMMANUEL heten”. Deze profetie kende zijn ultieme vervulling in Yahshua.
Net als in de profetie uit Jesaja heeft de profetie uit Deut. 18:15 een meervoudige vervulling, een profeet uit jullie midden heeft een onmiddellijke vervulling in Jozua, en een uiteindelijke vervulling in Yahshua.
Jozua zal de Israëlieten in het fysieke beloofde land brengen, terwijl Messias zijn volk in het spiritueel beloofde land leidt.
Maar er is meer….
Een vergelijking van beide namen toont ons aan dat er geen verschil is tussen de namen yehoshua en Yahshua. Dit kunnen we stellen omat het Hebreeuws eigenlijk geen klinkers neerschrijft, dit is een praktijk die door de mazoreten werd uitgevonden.
Jozua
Yahshua
Er is nog meer …
DE ALEF/TAV () OF ALFA EN OMEGA ()
Er zijn veel mensen die zich afvragen waar we Yahshua terugvinden in het scheppingsverhaal. Yahshua zelf geeft ons hierover een hint, hij zegt dat hij de alfa en omega(openb 1:8,21:6 en 22:13) is (de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet) ofwel de alef en de tav (de eerste en laatste letter van het Hebreeuwse alfabet)
Waar vinden we terug in de schepping?
de aarde -en - de hemelen - Elohim – hij schiep – in het begin
Yahshua identificeert zich als de of , wat aantoont dat “elohim ” de hemel en aarde schiep, of beter gezegd “Yahshua elohim” schiep hemel en aarde en was er dus al bij in het begin (dit toont ook aan dat Yahshua niet geschapen is)
WAAROM HALEN WE DIT AAN?
We zien dat de tora in Deut. 3:28 zegt : “beveel “ ( yehoshua)
We merken dus op dat de profetie van Mozes (Deut. 18:15) een onmiddellijke vervulling krijgt in yehoshua (Jozua) zoon van nun(Jozua 2:1-24). Maar zoals we eerder al zagen zijn de namen van Yahshua en Yehoshua hetzelfde in de Hebreeuwse taal + Yahshua wordt herkend als de alef en tav die voor de naam staat
De ultieme vervulling komt dus tot zijn recht in Yahshua de Messias (de alef en tav) en staat hier duidelijk in de hebreeuwse tekst. Laat dus niemand zeggen dat zijn naam niet in het oude testament staat.
Het is Yahshua die ons in het beloofde land zal leiden, daar waar noch traan noch verdriet is (openb 21:4 : En Elohim zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn; noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan)
ELK OOG ZAL ZIEN
We zien ook dat Jozua zal overgaan in het aangezicht van het volk . Nu we weten dat Yehoshua ook een schaduw van Messias is kunnen we weer gaan vergelijken:
Wanneer Yahshua terugkomt, zal elk oog hem zien (openb 1:7), merk ook op dat er staat “het volk” en niet “Israël”, dit komt omdat Yahshua ook schapen heeft die (joh 10:16) niet tot de kudde van Israël behoorden.
Natuurlijk is het verhaal van yehoshua gebeurd zoals het er staat, niemand neemt de grondbetekenis (Pashat) hiervan weg, wij gaan enkel een stapje verder en kijken iets dieper in op de tekst (Remez, D’rash en Sod). De ultieme vervulling van de tekst zullen we dus beleven wanneer Yahshua terugkomt.
IEDER KRIJGT ZIJN DEEL
Jozua moet het land innemen en verdelen onder de verschillende stammen. Ook Yahshua zal optreden als rechter en ieder zijn deel geven, de ene krijgt glorie, de andere duisternis en tandengeknars (openb 21:8)
SHEMA ISRAEL
DEUT 4 : 1-4
Het Sjema (Hebreeuws: שמע ישראל) is het meest centrale gebed in het ochtend- en avondgebed van het Jodendom. De tekst is afkomstig uit de Tora. Het complete Sjema-gebed bestaat uit drie onderdelen: Deut. 6:4-9, 11:13-21, en Num. 15:37-41.
Ik – welk/dat -het woord- aan/op- je zal toevoegen - niet
Je zal wegnemen - en niet - aan Julie - onderwijs
Uw Elohim - -geboden - – om te doen/houden – van hem
Aan jullie – gebied – ik – dat/welke
NIET TOEVOEGEN EN NIET AFNEMEN
We mogen niets van de tora wegnemen en er niets bijverzinnen. Dat is ook de boodschap die Yahshua ons geeft (mat 5:17). Mozes is hier opnieuw een schaduw van de Messias en de boodschap die hij brengt. De boodschap van Yahshua was dus dezelfde als die van Mozes, het houden van tora.
Yahshua’s geboden
Wat nog opvalt zijn de woorden (de geboden). Dit brengt ons weer naar de alef en tav van daarstraks. Opnieuw, de woorden houden hun grondbetekenis: Deut. 4:2 “Gij zult tot dit woord, dat ik u gebiede, niet toedoen, ook daarvan niet afdoen; opdat gij bewaart de geboden() van den , uw Elohim, die ik u gebiede.
Dit neemt echter de diepere betekenis niet weg dat deze geboden vasthangen aan de alef en tav en dus Yahshua.